Kapcsolat

Labornite Kft.
Tel.: +36 52 445 755 
e-mail:  info@labornite.hu

pH fogalma

pH fogalma

A körülöttünk lévő anyagoknak van valamilyen pH-értéke, vagyis kémhatása: Minden anyag vagy savas, vagy semleges, vagy lúgos. Mit iszunk minden nap? Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas vagy ionizált lúgos vizet, üdítő italokat, teát esetleg citromosan, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort…
 

Mit eszünk? Savas, semleges esetleg kissé lúgos ételeket: Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot …
Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a vizeletnek, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van, és ennek az értéknek a kisméretű változása is diagnosztikai segítséget nyújtanak az orvosoknak. A pH a hidrogén ionok aktivitásának (híg oldatokban a koncentrációjának) a mértéke, és kifejezi az oldat savasságát vagy lúgosságát. Mivel a hidrogén ionok koncentrációja nagyon széles skálán mozog, az értelmezés és koncentráció számítások megkönnyítésére, logaritmikus egységben fejezik ki a pH és hidrogén ion koncentráció ( [ H+ ] mól/l ) közti összefüggést:


pH = - lg [ H+ ].


A pH skála általában pH=0 –tól  pH=14-ig terjed: ha a pH értéke kisebb mint pH=7, akkor az oldat savas, ha a pH érték nagyobb mint pH=7, akkor lúgos. A semleges oldat pH=7 (pl. desztillált víz). Az alábbi táblázatban különböző anyagok pH értéke van feltüntetve:

 

Gyomorsav

1.5 – 3.0

Citromlé

2.4

Kóla

2,5

Almalé

3.5

Paradicsomlé

4.0

Sör

4,5

Kávé, Tea

5,0

Bőr

5,0-5,5

Vízelet

5-8

Tej

6,5

Tiszta víz

7,0

Nyál

6,5-7,4

Vér

7,34-7,45

Szappan

9,0-10,0

Fehérítő

12,5